Fotografia de nunta



FOTOGRAFIA DE NUNTA


    Pentru ca tot este sezonul cel mai intens al nuntilor, m-am gandit sa scriu saptamna asta despre “fotografia de nunta”.
 Asa cum bine stiti, am fost atras de  mic de tot ce inseamna fotografia si am tot incercat sa ma perfectionez cat de mult s-a putut. Cu adevarat interesant, captivant si placut o reprezinta tot ceea ce tine de fotografia de nunta.
  Rolul fotografului in cadrul unei nunti este sa surprinda momentele inedite, sa faca parte din nunta, integral.
 Nunta se intampla o singura data, cele mai multe evenimente nu sunt regizate si totul este imprevizibil. Zeci de invitati care interactioneaza, fiecare cu alte zeci de preferinte. Totul este imprevizibil si tocmai acest lucru face ca orice nunta sa fie unica.
Sunt multe lucruri care le dam uitarii odata cu trecerea timpului dar fotografia ramane.
M-am gandit la cateva lucruri / sfaturi pe care un fotograf sa nu le uite sau cel putin de care sa aibe habar:
    * Sa fie pregatit pentru orice schimbare in plan, facuta de mire sau mireasa, dand dovada de creativitate in orice moment, punandu-si la incercare spiritul artistic si facand din fotografie lucruri inedite;
    * Un fotograf care se respecta are tot timpul un aparat de backup pentru ca nu putini au fost cei carora nu le-a mai mers aparatul in timpul nuntii, si atunci ce facem?! Daca ceva inedit apare, trebuie sa fim mereu pregatiti si sa imortalizam;
    * Un fotograf de nunta care da totul din el pentru a realiza niste fotografii de care cei care-l solicita sa fie multumiti, dar si care totodata doreste ca fotografiile lui sa fie apreciate si admirate si peste timp, nu numai de catre cei de care a fost contactat / platit sa le faca, reuseste isi aranjeze alaiul astfel incat sa scoata in evidenta ce-l intereseaza pe el intr-o fotografie;
    * Ca fotograf de nunta, niciodata nu am acelasi tipar... incerc fiecarei perechi sa-i gasesc ceva inedit, care sa la aminteasca cu drag de povestea lor de dragoste, de ziua cea mare... vreau sa  inlocuiesc fotografiile clasice de nunta, cu ceva inedit, nou, special;
    * Un alt aspect pe care-l consider important este si dorinta pe care perechea, cei doi miri, o arata in legatura cu implicarea lor in realizarea unor fotografii cat mai reusite.
   Fotografiile de nunta trebuie sa spuna povestea mirilor si a nuntii lor, cu momentele importante, prevazute sau nu, haioase sau nu, cu rasetele, plansetele si toate emotiile acelei zile speciale.
 Ce fotografiem la o nunta? Un lucru e clar: noi suntem angajati de catre mire si mireasa sa le fotografiem nunta deci in 90% din fotografii ar treui sa apara mirele mireasa sau ambii. Acasa la mire trebuie facute minim 3 poze cu mirele cum se imbraca si se aranjeaza, cu parintii, frati, surori pe langa aceasta se pot adauga grupuri de persoane cu mirele, rude sau prieteni, momentul cand ciocnesc, copiii nu trebuie evitati din cadru. Se poate face o poza de grup in fata blocului sau casei de unde se pleaca prima data. Dupa plecare se merge la nasi, si aici se pot face cateva fotografii de grup. Odata ajunsi la mireasa acasa, fotograful trebuie sa intre primul in camera unde se gaseste mireasa ascunsa pentru a surprinde momentul cand mirele ii inmaneaza buchetul miresei. Dupa aceea se pot face mai multe fotografii de grup cu mireasa si mirele, cu nasii, cu parintii miresei si mirelui, frati si surori, verisori etc. Odata plecati de la mireasa de acasa se mai poate surprinde plecarea in cateva cadre. Ajunsi la primarie, fotograful treubie sa se aseze in spatele ofiterului de stare civila pentru a putea prinde in cadru invitatii si momentul cand mirii se vor saruta. De cele mai multe ori invitatii la sfatul mirilor vin pregatiti cu flori si e bine sa fotografiem momentul cand acestia dau flori mirilor sau daca se face un pod de flori acesta treuie fotografiat. Dupa primarie, se va merge la biserica sau la sedinta foto. La biserica este un singur moment (cateva secunde) cand fotograful se poate aseza in fata mirilor acestia avand pe cap coroanele (in cazul bisericilor ortodoxe).
 Nunta si emotiile ei trebuiesc surprinse in fotografii, ceea ce ofera adevarata expresivitate a nuntasilor alaturi de mireasa si mire ca personaje principale.
Hai sa vorbim putin despre echipamentul unui fotograf pentru nunta.
 Aparatul. Pentru o astfel de ocazie, la o nunta, nu te poti duce cu un aparat foto obisnuit, ci trebuie sa dispunem de un aparat de fotografiat profesional. Totusi ce inseamna un aparat de fotografiat profesional? Un aparat de fotografiat profesional este undeva peste 1000 de euro, e un DSLR, dar din trusa de scule nu trebuie sa lipseasca flashul.
 Lumina in fotografie este foarte importanta de aceea trebuie sa ii acordam mai multa importanta, mai ales la o nunta. Pe langa lumina naturala sunt situatii cand trebuie sa venim si cu lumina artificiala (flashul). Deoarece nu prea avem posibilitatea de a folosi un trepied, e necesara folosirea unor timpi scurti de expunere (de la 250 in sus). Folosim flashul chiar si pe soare maxim pentru a inlatura umbrele puternice de pe fetele mirilor si invitatilor, folosim flashul in interioare, unde lumina este mai slaba. Putem lua in calcul si folosirea unui ISO cat mai ridicat de 800 sau chiar 1600 pentru a ne lipsi de flash pentru ca fotografiile sa iasa cat mai naturale. La interior putem folosi flashul, indreptandu-l spre tavan acesta ne imprastie lumina si astfel avem o lumina difuza.
 Obiectivul pe care il folosim de asemenea trebuie ales cu mare grija. La interior unde spatiul este redus avem nevoie de un obbiectiv wide sau chiar ultrawide (doar ca cel din urma poate sa deformeze). In biserica avem nevoie de un obiectiv luminos pentru a surprinde atmosfera. La sedinta foto unde dispunem de lumina si spatiu avem nevoie de un fix de 50mm sau chiar 85mm, iar pe tot parcursul nuntii trebuie sa dispunem de un zoom all around.
 Iata cum in trusa foto se pot aduna 2-3 obiective care ne ajuta sa realizam fotografiile dorite la o nunta.
 De asemenea si sedinta foto “formala” sau cum i se mai spune “trash the dress”, este foarte importanta in cadrul unei nunti, aceasta reprezentand o sesiune fotografica dedicata rochiei de mireasa, dupa nunta. O sedinta foto suplimentara, in care mireasa si mirele se simt in largul lor.
  Cand vine vorba de locatii pentru *Trash the Dress*, treaba se complica… pentru unii. Acelasi lan de grau sau de maci poate fi conformist pentru unii, poate fi o mina de aur pentru altii, depinde de intentie, de apetenta vizuala, de entuziasm. Veti vedea multe mirese tavalindu-se prin frunze, alte mirese intrand cu rochia in apa… uneori veti vedea si fotografii expresive!
 Astfel, mireasa si mierele pot poza in cele mai neobisnuite locuri, pe pamant, pe nisipul plajei, jucandu-se in apa, catarati pe stanci, intinsi intr-o poiana, pe strazi vechi, langa case parasite, pe santiere, dar si in mijlocul naturii rurale, langa animale, langa capite de fan, in ferme etc.
Mirele si mireasa au libertatea de a sta oriunde, oricum, asa cum se simt mai bine, insa pentru fotograf si cameraman lucrurile sunt mai dificile, imaginatia trebuie sa fie debordanta si experienta in fotografii sa isi spuna cuvantul.
 Locatia fotografiilor trebuie atent aleasa, fiind multe variante pe care le puteti opta, de la peisaje rustice, la cele pustii pe malul marii sau cele usor salbatice si periculoase de la munte. Strazile marginale ale oraselor, zonele parasite, cu ruine, cai ferate sunt de asemenea o atractie pentru cupluri. Aveti libertatea de a va juca cu namol, de a va intinde pe pamant sau iarba, de a va juca in mare, de a traversa un parau, de a poza intr-un depozit de masini vechi etc.
Lasati-va imaginatia libera si mergeti acolo unde va place, in locuri romantice, pustii, periculoase, rustice, acolo unde va caracterizeza.
Trash the dress nu inseamna distrugerea rochiei de mireasa, ci antonimul zilei in care ai purtat aceasta rochie, cand ai avut grija de ea sa se pastreze cat mai curata si mai intacta toata seara.
O sedinta foto tip trash the dress, inseamna distractie, amuzament si voie buna.
 Nunta reprezinta un moment unic in viata unui cuplu, asa ca fiecare este bine sa profite din plin de acea zi si sa o faca cat mai de vis, sa aibe un efect / impact cat mai mare asupra invitatilor, dar mai ales a mirilor.

 
http://www.youtube.com/watch?v=nenhCB13CA4&feature=youtu.be

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu